Сталінська корова

Так колись зневажливо називали козу на селянському подвір’ї. Це вже потім, коли культ Сталіна було засуджено, цю тварину так почали дражнити на увесь голос. Я, наприклад, чула історію про евакуйовану жінку, яка спересердя так назвала свою вредну круторогу скотинку, а пильна сусідка одразу на неї донесла «в органи». Жінку засудили, по дитбудинках розвіяло малюків. От вам ціна «сталінської корови».

А чому, власне, «сталінська»? В СРСР у 1964 році для громадян, які не були членами колгоспу, встановили норми, за якими дозволялося тримати  лише одну корову, одну свиню і трьох кіз. А до того часу сталінською директивою було заборонено селянину тримати велику рогату худобу у своєму хліві. Вважалося, що приватна власність із нього робить куркуля. В ті часи саме коза і виручала – було м’ясо у борщі і молочко для діток.

До речі сказати, що вже давно немає Сталіна, а поголів’я корів у селянських хлівах області щороку зменшується. Цьому є багато причин, але мова зараз не корів, а про кіз.

Їх охоче тримають селяни, і, навіть, деякі містяни. Адже козячому молоку приписують чудодійні властивості, які зцілюють і відновлюють організм після важких хвороб. Гіппократ вважав козяче молоко найкращим засобом для лікування туберкульозу. Авіценна ж рекомендував регулярно вживати молоко кози, аби на схилі літ уникнути старечого маразму. Ним лікують від анемії та рахіту, хвороб щитовидної залози, воно нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту. Ви ж чули, що козяче молоко лікує гастрит і виразку шлунка? Воно містить у собі багато калію, який забезпечує нормальну діяльність серцево-судинної системи. У шість разів перевищує коров’яче молоко за вмістом кобальту, який бере активну участь у кровотворенні.  Козяче молоко стабілізує рівень холестерину в крові, запобігає утворенню атеросклеротичних бляшок.

Хочете бути молодою? Протирайте цим молоком обличчя, – від нього розгладжуються дрібні зморшки, воно стає свіжим.  А відновленню чоловічої потенції сприяє вживання волоських горіхів, якщо їх запивати свіжим молоком кози. 

Щойно видоєне або парне козяче молоко має бактерицидні властивості. У ньому містяться біологічно активні речовини, завдяки яким воно довго не скисає. Охолоджуючись, з кожною годиною воно втрачає цінні властивості.

Треба сказати, що специфічне на смак і запах козяче молоко набагато краще засвоюється від коров’ячого. Його можна давати немовляті, бо за своєю структурою воно близьке до материнського. А от коров’яче необхідно розводити, щоб у малюка «не скрутило» животик. Тільки в козячому молоці міститься амінокислота таурин, яка відіграє важливу роль у розвитку нервової системи дитини.

Перелічуючи чудодійні якості козячого молока, ми співали дифірамби козі молочної породи, від якої в рік можна надоїти 500-600 літрів молока. А кози ще бувають «пуховими» і «шерстяними». Козиний пух відрізняється винятковою м’якістю і шовковистістю. А пухові волокна кіз навіть перевершують високоякісну вовну тонкорунних овець. Проте збуту для козиного пуху в Україні немає, галузь – мертва. Кіз цієї породи у нашій області  одиниці, бо нині втрачено вміння сукати пряжу – веретено можна побачити лише у музеях. А от як його змусити крутитися знає зовсім небагато сучасних господинь.

Ліда ПОЛЬОВА

Вас можуть зацікавити такі матеріали

Leave a Comment