Рівне перетворилося на медову столицю

Цими вихідними до міста з’їхалися майже півтисячі пасічників з Київської, Дніпропетровської, Харківської, Житомирської, Черкаської, Івано-Франківської, Тернопільської, Волинської областей.

Пасічники зібралися на «Малий бджолярський круг», щоб відкрити сезон. Серед учасників – відомі бджолярі, учені, апітерапевти, медовари та виробники обладнання.

Долучаться до події й колеги з Польщі.

– Рівненщина славиться своїми традиціями бджолярства. Офіційно у нас зареєстровано близько півтисячі господарств, що займаються цією справою. Зокрема, в області працює потужне гощанське підприємство «Країна меду». Воно експортує в країни ЄС продукції на 5 мільйонів євро в річному обсязі. Це хороший приклад того, що галузь економічно вигідна та достатньо перспективна, – зазначив заступник голови Рівненської ОДА Ігор Тимошенко.

На його переконання, бджільництво цікаве для Рівненщини й з точки зору туризму. Адже в області започатковано проект «Медове коло». Його створили з метою збереження бортництва та популяризації для туристів.

Під час Кругу відомі бджоловоди поділилися ефективним менеджментом медового бізнесу з метою підвищення конкурентоспроможності виробленої продукції. Обговорили методи лікування бджіл, апітерапію, виробництво косметики з меду та власне медоваріння.

Відбулися майстер-класи, ярмарка медової продукції та найсучаснішого обладнання, презентації нових книг та часописів.

– Ми знаходимося у регіоні, де немає великих медозборів. З вулика ми отримуємо близько 30 кг меду. Натомість наші колеги, зокрема зі Сходу, збирають 100 кг продукції. Тому будемо вивчати їхній досвід ведення медового бізнесу, – каже керівник Спілки пасічників Рівненщини Андрій Тимощук.

І хоча організація ще порівняно молода, проте активна. Адже ініціювала проведення не лише «Малого бджолярського кругу», а й бере участь у загальноукраїнських та регіональних бджолярських заходах.

У найближчих планах рівненських пасічників – проведення медового фестивалю із залученням медоварів не лише області, а й з України.

Вл. інф.

Вас можуть зацікавити такі матеріали

Leave a Comment