Смачне літо десерти з чорниці

У сьогоднішньому номері «ВС» ми продовжуємо дарувати вам рецепти смачного літа. Пропонуємо приготувати декілька простих, але дуже смачних десертів із чорниці.

Корисні властивості чорниці щедро впливають на серце і судини організму. Калій зміцнює серцевий м’яз, а безцінний вітамін C живить судинні стінки, омолоджуючи їх і вирівнюючи артеріальний тиск. Чорниця містить загадкову речовину – антикоагулянт, який знижує згортання крові і безжально бореться з тромбозом в судинах. Дивовижні, сині плоди допоможуть розпрощатися з інфарктами і інсультами і насолоджуватися життям довгі роки.

 

Суп-пюре з чорниці

Інгредієнти: 400 г чорниці, 4 ст. л. цукру, 2 ст. л. крохмалю, 4 ст. л. сметани 1 л води.

Чорницю переберіть, промийте, залийте гарячою водою і варіть 3-4 хвилини. Потім протріть через сито, додайте цукор, доведіть до кипіння і варіть протягом 5-6 хвилин. Після цього введіть розведений невеликою кількістю холодної кип’яченої води крохмаль, знову прогрійте до кипіння і охолодіть. Подавайте суп охолодженим зі сметаною.

 

Кисіль з сушеної чорниці

Інгредієнти: 20 г сушеної чорниці, 80 г цукру, 40 г крохмалю, 4 стакани води.

Промиті ягоди залийте холодною водою і варіть до розм’якшення, процідіть, відвар збережіть. Ягоди розімніть, протріть масу через сито, додайте цукор і розведений у невеликій кількості холодної води крохмаль, перемішайте. З’єднайте масу з відваром і, помішуючи, доведіть до кипіння. Подавайте кисіль охолодженим.

 

Чорничне варення

Інгредієнти: кг чорниць, кг цукру, 0,5 ложки лимонної кислоти (на 4 поції).

Чорницю переберіть та промийте. Зцідили воду й перемішайте з цукром. Приблизно 1/5 маси збийте блендером. Перемішайте збиті та цілі чорниці. Викладіть ягоди в каструлю з товстим дном. Дайте закипіти. Потім додайте лимонну кислоту, розведену в столовій ложці води. Варіть варення на малому вогні, помішуючи, 20 хв.

Розлийте його в стерилізовані банки і закатайте

 

Десерт чорничний з маскарпоне «Thanks»

Інгредієнти: 100 г сиру маскарпоне, 100 г вершків, 2 ст. ложки цукрової пудри, столова ложка какао, 15 г желатину, 100 г води, чайна ложка ванільного цукру, 50-70 г цукру, 100-120 г чорниці (на 5 порцій).

Чорницю помийте і протушіть з цукром на маленькому вогні до утворення яскравого сиропу. Охолодіть і збийте в блендері. Желатин замочіть у воді щоб набрякли крупинки. Маскарпоне і вершки збийте міксером, додайте цукрову пудру і збивайте до пишної маси. Розділіть крем на 3 частини. До першої додайте чорницю перемелену, до – другої какао, до третьої – ванільний цукор. Кожен новий крем добре вимішайте. Желатин розчиніть на водяній бані та додайте порівну в кожну кремоподібну масу. Розлийте в креманки чи фужери пошарово: на денце чорничний крем, далі ванільний, поверх насипте чорницю, а далі крем із какао і на завершення крем із чорниць. Прикрасьте ягідкою чорниці і охолодіть до застигання години на 2-3.

 

Вас можуть зацікавити такі матеріали