Домашня аджика: 10 кращих рецептів на будь-який смак

Аджика відмінно підходить до м’ясних і рибних страв, тому влітку потрібно заготовити цим соусом запас. Пропонуємо аж 10 кращих рецептів аджики з помідорів і болгарського перцю.

Аджика з хріном

Інгредієнти: 5 кг помідорів, 1 кг солодкого перцю, 16 штук гіркого перцю, 300 г часнику, 0,5 кг хрону, 1 скл. солі, 2 скл. оцту, 2 скл. цукру.

У перців обріжте тільки хвостики і пропустіть всі овочі через м’ясорубку, додайте цукор, сіль, оцет. Залиште на 50 хвилин і розлийте по банках. Таку аджику можна зберігати без холодильника.

Аджика з зеленню

Інгредієнти: 200 г часнику, 4 палички хрону, 2 пучка петрушки, 2 пучка кропу, 10 солодких перчин, 20 гірких перців, 2 кг помідорів, 4 ст. л. цукру, 4 ст. л. солі, 1 скл. оцту.

Пропустіть все через м’ясорубку з дрібною решіткою, додайте сіль і цукор. Дайте постояти в посуді 2-3 дня, потім додайте оцет, добре перемішайте і розкладіть по банках.

Аджика з яблуками

Інгредієнти: 5 кг помідорів, 2 кг яблук, 2 кг моркви, 2 кг солодкого перцю, 300 г гіркого перцю, 300 г часнику, 1 л олії, 2-3 ст. л. солі.

Все пропустіть через м’ясорубку, додайте сіль, олію та варіть протягом 2 годин. Закрийте в стерилізовані банки.

Аджика з морквою

Інгредієнти: 5 кг помідорів, 1 кг моркви, 1 кг болгарського перцю, 5-10 шт. гіркого перцю, 0,5 кг цибулі, 5-7 головок часнику,сіль.

Все пропустіть через м’ясорубку і варіть 2 години. Розлийте по стерилізованим банкам і закатайте.

Проста аджика

Інгредієнти:1 л перемелених на м’ясорубці помідорів, 1 скл. зубчиків часнику, 1-2 ст. л. солі.

Перемелені і посолені помідори з часником тримайте на вогні пару годин, щоб сіль розтала. Періодично помішуйте. Розлийте аджику в стерилізовані банки.

Аджика з перцю без консервації

Інгредієнти: 1 кг солодкого перцю, 250 г гострого перцю, 250 г часнику, 250 г кропу, 250 г зелені петрушки, 250 г солі.

Всі інгредієнти пропустіть через м’ясорубку. Перемішайте аджику з сіллю та подавайте до столу.

Грузинська червона аджика

Інгредієнти: 1 кг стручкового сухого гострого червоного перцю, 50-70 г насіння коріандру, 100 г хмелі-сунелі, трохи меленої кориці, 200 г волоських горіхів, 300-400 г крупної солі, 300 г часнику.

Гострий червоний перець замочіть на годину. Додайте коріандр, хмелі-сунелі, корицю, горіхи, часник і сіль. Пропустіть 3-4 рази через м’ясорубку. Зберігати потрібно закритому посуді, інакше висихає.

Аджика з баклажанами

Інгредієнти: 1,5 кг помідорів, 1 кг баклажанів, 300 г часнику, 1 кг солодкого перцю, 3 стручки гіркого перцю, 1 скл. олії, сіль, 100 г оцту.

Все пропустіть через м’ясорубку, додайте олію та кип’ятіть в емальованій каструлі 40-50 хвилин. Оцет додайте в кінці варіння. Закатайте аджику стерилізовані банки.

Вірменська аджика

Інгредієнти: 5 кг стиглих помідорів, 1 кг часнику, 500 г гіркого стручкового перцю, сіль.

Все пропустіть через м’ясорубку, посоліть і залишіть в емальованому посуді на 10-15 днів, щоб аджика перебродила. Перемішуйте щодня.

Швидка домашня аджика

Інгредієнти: 2,5 кг помідорів, 1 кг моркви, 1 кг червоного солодкого перцю

Все пропустіть через м’ясорубку. Додайте стакан рослинного масла, склянку цукру, 1/4 склянки солі. Суміш викладіть в емальовану каструлю і тушкуйте, помішуючи, 1 годину.

Зніміть з вогню і охолодіть. Додайте склянку часнику, пропущеного через м’ясорубку, 2 стручки гіркого перцю. Холодну аджику розфасуйте в стерилізовані банки і закрийте кришками.

 

Вас можуть зацікавити такі матеріали